Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

6. Ensimmäinen Pallisti-lehti ilmestyi v. 1976

”Arvoisa nilsiäläinen. Nilsiän Palloilukesä on taas alkamassa. Jalka- ja pesäpallosarjat pyörähtävät käyntiin jo toukokuussa. Tämän lehtisen tarkoituksena on selvän kuvan antaminen Nilsiän palloilujoukkueista, varsinaisista edustusjoukkueista, juniorijoukkueista sekä yleensä seurojen urheilutoiminnasta. Nilsiän Nujakan pesäpalloilijat pelaavat maakuntasarjassa ja Pallo-Haukat IV divisioonassa. Molempien joukkueiden tavoitteet ovat korkealla, ja tähtäin sarjanousussa. Mahdollisuudet sarjanousuun ovatkin entistä suuremmat: molemmat joukkueet ovat harjoitelleet tunnollisesti.

Urheilua seuraavan yleisön tuki palloilulle on välttämätöntä. Siksi seurat ovatkin julkaisseet tämän lehtisen, jonka ilmestymisen ovat avuliaat ja palloilua tukevat nilsiäläiset liikelaitokset ja heidän edustajansa mahdollistaneet.

Samalla kun kiitämme tukijoitamme, toivotamme kaikki joukkueurheilusta kiinnostuneet tervetulleiksi seuraamaan tulevia otteluita ja toivomme antavamme yleisöllemme nähtäväksi entistä parempia jalkapallo- ja pesäpallopelejä.”

Tällainen oli teksti etusivulla ensimmäisessä Pallistissa keväällä 1976. Ainakaan turhasta kerskasta lehden tekijöitä ei voi syyttää, sillä Nilsiän jalkapallon ja pesäpallon tiedotetta kutsuttiin tuossa kirjoituksessa vaatimattomasti vain lehtiseksi, vaikka kyseessä oli 12-sivuinen tabloid-kokoinen lehti. Tuosta ensimmäisestä lehdestä lähtien Pallisti on ilmestynyt vuosittain yhtä varmasti kuin jalkapallokausi alkanut. Mutta katsotaanpa, mitä ensimmäiset Pallistit pitivät sisällään.

Ensimmäisessä Pallistissa Nilsiän silloinen kunnanjohtaja Matti Sonninen ”laukoo” seuraavia totuuksia, jotka saattavat nyt lähes 40 vuotta myöhemmin hymyilyttää.

”Mielipiteeni on, ettei urheilu voi olla ammatti. Kilpaurheilulle annan arvoa vain siinä tapauksessa, että se edistää kuntoliikuntaa. Joukkueurheilu on yksilöurheilua. Urheilun harrastaminen voi olla sosiaalisen nousun väline.”

Vuotta myöhemmin ilmestynyt Pallisti olikin sitten jo 16-sivuinen. Lähinnä oli lisääntynyt mainosten määrä, olihan niiden kerääjänä kaikkien nilsiäläisten tuntema Arto Ruotsalainen.

NP-H:n puheenjohtaja Sulo Ruotsalainen kirjoitti etusivulla: ”Nilsiän Pallo-Haukkojen aloittaessa uutta sarjakautta katsomme tulevaisuuteen toiveikkaasti. Edustusjoukkueemme suoritti viime kaudella loistavan peliesityksen voittamalla lohkonsa ja nousemalla III divisioonaan. Joukkue hävisi vain kaksi ottelua koko sarjakautena. Samalla junioritoimintamme laajeni ja saavutti merkittäviä tuloksia, molemmat joukkueet, sekä c- että d-juniorit tulivat toiseksi heti mestaruussarjalaisten Kups:n ja KPT:n jälkeen. Lisäksi kelpuutettiin NP-H:n muutamia pelaajia aina maajoukkuetasolle asti. Pallo-Haukkojen parissa toimii nykyään noin 200 urheilijaa koulutettujen valmentajien johdolla.

Vuoden 1978 Pallistin etusivulla onkin sitten kokosivun kuvassa kaksi nappulapelaajaa Hukkalan pellon reunalla: pesäpalloilija Tero Hukkanen ja jalkapalloilija Aki Puustinen.

Ja se missä ja miten näitä Pallisteja on väkerretty ja väännetty, on jo oma tarinansa. Oma urheilusaavutuksensa on myös se, että näitä ”lehtisiä” on ilmestynyt katkeamattomana ketjuna 38 vuosikertaa.

                                                                                       Pauli Koponen