Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

2. Seuran nimeksi Nilsiän Pallo-Haukat

 

35 ehdotuksesta hyväksyttiin seuran nimeksi Pallo-Haukat

 

Uudella seuralla riitti paljon erilaisia järjestelytehtäviä, mutta tuoreet toimihenkilötkin olivat innoissaan uudesta seurasta ja puhtia riitti muuhunkin kuin jalkapallon pelaamiseen. Kuten tänäkin päivänä seuraorganisaatiossa tapahtuu tuolloinkin erilaiset tehtävät kasautuivat samoille henkilöille.

Intoa puhkuen Pallo-Haukkojen organisaation ensimmäiset toimihenkilöt tarttuivat tehtäviin. Kokouksia ensimmäisen vuoden aikana pidettiin useita: perustamiskokous 20.7.1954 Nilsiän uimalassa, johtokunnan kokous 28.7.1954 Nilsiän työväentalolla, johtokunnan kokous 1.11.1954 Nilsiän Voutilassa, vuosikokous 7.11.1954 Nilsiän Manttaalikunnan talolla ja 10.11.1954 johtokunnan kokous apteekkari Malkan luona.

 

Niin kuin todettua tuli joukko oli innokasta ja kaikille halukkaille riitti tehtäviä, monille useita. Ydinjoukko koostui noin 30 vuosikokouksessakin mukana olleesta henkilöstä. Ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa viikko seuran perustamisen jälkeen olivat kaikki johtokunnan jäsenet tietenkin paikalla.

 

Seuran toimihenkilöiden listaan pääsivät seuraavat. Varapuheenjohtajaksi valittiin Vilho Makkonen ja sihteeriksi Toimi Voutilainen, jolle päätettiin antaa myös seuran taloudenhoitajan tehtävät. Seuran rahakirstun vartijaksi rahastonhoitajan nimellä tuli Aaro Savinainen. Tosin seuralla ei ollut juuri muita varoja kuin ensimmäisessä kokouksessa jäseniksi ilmoittautuneiden 25 henkilön jäsenmaksut.

Johtokunta oli varsin aikaansa edellä ja valitsi valmentajiksi Toimi Voutilaisen ja Markku Koistisen, joita tituleerattiin harjoitusten ohjaajiksi. Sana valmentaja olisi kalskahtanut liian hienolta, kun uudet harjoitustenohjaajat eivät olleet vielä käyneet yhtään valmennuskurssia kuten ei kukaan muukaan. Into harjoitteluun korvasi tiedon puutteen. Johtokunta valitsi myös seuran kapteenin ja varakapteenin, joiksi valittiin itseoikeutetusta sihteeri-taloudenhoitaja Toimi Voutilainen ja puheenjohtaja Pekka Hartikainen. Veikko Korhonen ja Erkki Miettinen saivat tehtäväkseen tarkastaa seuran ensimmäiset tilit. Varalle valittiin Mikko Rapelo ja Aimo Ahonen.

 

Kun pelkkä jalkapallon pelaaminen ei riittänyt huviksi ja varojakin oli seuralle saatava, perustettiin tietenkin huvitoimikunta, jonka jäseniksi pääsivät Erkki Ahonen, Osmo Pasanen, Vilho Makkonen, Aimo Ahonen, Markku Koistinen, Aaro Savinainen. Jäsenhankintaa päätettiin paneutua nimeämällä erityiset jäsenhankkijat: Erkki Ahonen, Aimo Ahonen, Aaro savinainen ja Vilho Makkonen.

 

Vähiten mielenkiintoinen asia ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa ei ollut uuden seuran nimen päättäminen. Viikossa puheenjohtaja Pekka Hartikaiselle oli tullut 35 nimiehdotusta. Lähes jokainen seuran toiminnassa mukana ollut katsoi velvollisuudekseen tehdä oman ehdotuksensa seuran nimeksi. Keskustelun jälkeen seuran nimeksi tuli Pallo-Haukat.

 

Savolaisesta saamattomuudesta ei ollut tietoakaan, kun uusi johtokunta päätti esittää tiistaina 3.8.1955 yleisenä esityksenä elokuvan jalkapallon MM-ottelut 1950. Elokuvan esitys jätettiin huvitoimikunnan huoleksi.

 

Maanantai ja tiistai päätettiin harjoitusilloiksi. Tärkeintäkään ei unohdettu: johtokunta päätti järjestää harjoitusotteluita vielä saman kesän aikana.

 

1.11.1954 Voutilassa kokouksessa oli läsnä kolme johtokunnan jäsentä: Pekka Hartikainen, Toimi Voutilainen ja Markku Koistinen. Johtokunta valmisteli kokouksessaan 7.11.1954 pidettävälle vuosikokoukselle.

 

Vuosikokoukselle tehtiin ehdotukset puheenjohtajasta ja uudesta johtokunnasta sekä huvitoimikunnasta. Seuran johtokunta oli sitä mieltä, että oli tarpeellista perustaa myös lentopallo-, pöytätennis-, nais- ja sanomalehtijaosto. Kaikkiin toimikuntiin valittiin jäsenet. Pitkin syksyä ja alkanutta talvea oli esillä ollut myös peliasukysymys. Johtokunta päättikin esittää seuran viralliseksi peliasuksi vihreä-keltaista paitaa ja sinisiä housuja. Voimisteluilloista, harjoituksista ja pikkujoulusta tehtiin myös ehdotukset johtokunnalle.

 

Ensimmäisessä vuosikokouksessa 7.11.1954 Nilsiän Manttaalikunnan talolle oli saapunut 20 seuran aktiivisinta jäsentä. Porukka oli uusiutunut hieman jo ensimmäisen puolivuotiskauden aikana, mikä olikin ihan luonnollista. Joku oli jäänyt pois ja joku tullut tilalle. Uusista mukaan tulijoista varsinaiseen seuran toimintaan ei ollut vähäpätöisin apteekkari Konrad Malka, joka lahjoitti Pallo-Haukoille jalkapallon juhlallisesti vuosikokouksen yhteydessä. Lahjoitus oli niin arvokas, että se merkittiin vuosikokouksen pöytäkirjaan. Kuten monilla seuroilla ja peliporukoilla tuohon aikaan, Pallo-Haukoillakin oli pula kunnon pelivarusteista. Jalkapallokenkiä oli harvoilla ja pallon pelattiin puhki. Useampi kuin yksi pallo oli jo harvinaista herkkua harjoituksissa, mutta enempää palloja ei itse asiassa tarvittukaan, sillä pääasiallisin harjoittelumuoto oli peli, kun joukkueet oli ensin tehty huutamalla – ja huutajiksihan pääsivät harjoituksen saapuneista kaksi parasta pelaajaa.

 

Ensimmäisen vuosikokouksen pöytäkirja oli seuraavanlainen:

1. Kokouksen avasi Toimi Voutilainen
2. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Toimi Voutilainen.
3. Sihteeriksi valittiin Markku Koistinen.
4. Vuosikertomuksen luki Toimi Voutilainen.
5. Tilikertomuksen luki Markku Koistinen.
6. Kalustoluettelon luki Toimi Voutilainen.
7. Jäsenmaksut päätettiin antaa olla ennallaan. Aikuiset 100 mk. lapset alle 16 vuotta 50 mk. kannattavat jäsenet 300 mk.
8. Apteekkari Malka lahjoitti Pallo-haukoille jalkapallon.
9. Vuoden 1955 puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Apteekkari Malka.
10. Varapuheenjohtajaksi valittiin Toimi Voutilainen muiksi johtokunnan jäseniksi Veikko Korhonen, Erkki Miettinen Vilho Kilpeläinen varalle Vilho Makkonen. Aarni Toivanen.
11. Sihteeriksi valittiin Aarni Toivanen.
12. Taloudenhoitajaksi valitiin Aimo Ahonen.
13. Rahaston hoitajaksi Helga Jäppinen.
14. Tilintarkastajiksi Jooseppi Tuovinen Pentti Reijonen.
15. Johtokunnan aikaisemmin suunnitelemaa Lentopallo ja pöytätennis jaostoa ei perusteta.
16. Päätettiin ottaa seuran nimiin Sanomalehtikeskusasiamies joksi hyväksytiin Aimo Ahonen josta hommasta hän saa palkaa puhtaasta tulosta 30 %
17. Harjoitusten ohjaajaksi valitiin Toimi Voutilainen Apteekkari Malka ja Aimo Ahonen.
18. Pelipaitojen väri sininen housut valkoiset sukat sinivalkoiset. Lopullinen päätös tulee johtokunnalta.
19. Harjoitusten pito talvella jätettiin myös johtokunnan tehtäväksi
20. Lehti ilmoitukset päätettiin tehdä Savon Sanomissa
21. Pikkujoulu järjestetään suljettu jäsenten välinen maksu peritään aikuiset 50 mk lapset alle 12 vuotta ei mitään johtokunta päättää tarkemmin milloin pikkujoulu pidetään.
22. Huvitoimikuntaan valitiin seuraavat henkilöt Vilho Makkonen Raimo Väänänen Aimo Ahonen Varpu Apeli Helga Jäppinen ja Meeri Mensonen

 

Kuten ensimmäisen vuosikokouksen pöytäkirjasta ilmenee, Pallo-Haukkojen toimihenkilöiksi saatiin ensimmäiset naiset Varpu Apeli, Helga Jäppinen ja Meeri Mensonen, jotka toivat tarpeellista naisnäkökulmaa miesvaltaiseen seuratoimintaan.

 

Perustamisvuoden viimeinen kokous pidettiin apteekkari Konrad Malkan kotona.

Nujakkaa päätettiin pyytää porukkaan, kun pidetään pikkujoulut. Samalla Konrad Malka lahjoitti jo toisen jalkapallon harjoituskautta varten. Kokouksen tärkein asia oli päättää lopullisesti seuran peliasusta, joksi tuli: sininen paita, valkoiset housut ja siniset sukat valkoisilla rannuilla. Selkään päätettiin ommella valkoiset numerot ja hankkia seuralle oma ommeltava rintamerkki, jossa ”haukka on levitetyin siivin pallon päällä seisomassa”.

 

Toimi Voutilainen ja Markku Koistinen lupautuivat pitämään talven aikana luentoja jalkapallotekniikasta, jos innostusta piisaa tarpeeksi.